Återanvänd!

 

Återanvänd
Hur kan någon av oss som växte upp med papperstallrikar och engångsbestick i skolmatsalen låta oss chockeras av sopbergets storlek? Allt gammalt var äckligt och nya, fräscha grejer kostade mindre från den ena dagen till den andra. Att ta hand om, fixa till och använda igen var ett fattigmanstecken som ingen ville stå för. Jo, det var faktiskt så det var, i alla fall under en kort period då för länge sedan innan loppisvärlden öppnade sina välsignade dörrar för mänskligheten. Tack, säger jag bara! Nu är det inte bara fritt fram att frossa i mer eller mindre galna projekt, utan faktiskt socialt upphöjande och näst intill något att ta med på ens CV.
 
1. Alla dessa avklippta ärmar
Vad kan man då göra med dessa överblivna saker som hamnar framför en emellanåt? Ta alla dessa avklippta ärmar, för att nämna något. Avklippta ärmar? Är man av den varmare typen så kan man inte ha dubbla ärmar, varför saxen åker fram och ordnar till det hela på nolltid. Titta på ett par ärmar som du klippt av från till exempel en polotröja i bomullstrikå. Ser du att du med endast en söm kan få till ett par tights? När stjärtsömmen är ihopsydd viker du bara in för resår i överkanten och syr runt. Perfekt!
 
2. Ett gammalt udda glas
Det är bara att erkänna – jag är galen i glas. Jag får en speciell känsla i magtrakten när jag ser ett föremål av gammalt glas. Låt vara att det är ett enkelt, kanske till och med stött glasföremål, känslan finns där ändå. Detta sköra material som tillverkats av enklaste råvaror och skickligt hantverk väcker min beundran inför vad vi människor kan åstadkomma. Ta ett gammalt dricksglas där glasblåsarens utandning satt sina evighetsspår och håll upp det mot solen. Det du trodde var rätt och riktigt i din verklighet kommer att visa sig vara en liten del av en uppsjö olika sätt att se vardagen omkring dig.
 
I dag är det inne att duka med udda glas och jag hoppas att jag kommer därhän att jag själv gör det, för jag tycker verkligen om konceptet. Hittar du ett speciellt glas så köp det och överraska någon du tycker om med en liten present omsluten av hantverkets hantverk.